Downtown Vancouver
Door: Hans en Merel
Blijf op de hoogte en volg Hans
23 Juli 2013 | Canada, Vancouver
Je hebt hier een kilometer of twee vandaan het Stanley park. Er loopt een trail omheen langs de zee, one way voor bikers en cyclists, pedastrians en joggers mogen beide richtingen op. Denk nou niet dat je alleen bent om die tijd, Canadezen zijn erg sportief, op dit uur al veel skaters, bikers en joggers. Het landschap is schitterend bij de opkomende zon, grote schepen in de baai, kraakhelder water en bergen overal. Stanleypark is eigenlijk een schiereiland. Halverwege loop ik onder Lions Gate bridge door, en even later voert de trail door een klein vuurtorentje. Bij de haven zie ik watervliegtuigjes opstijgen en landen, uiteindelijk worden het 14 kilometer, voor ontbijt.
Na het douchen gaan we ontbijten bij, jawel, Subway, twee jaar geleden ben ik er met Niels veelvuldig geweest. Zel neem ik een 9 inch 9 grain BLT met ui, tomaat, jalapeno, olijf, groene paprika en pestosaus, Merel neemt een kleinere 9 grain met turkey groenten en zonder saus. We peuzelen het lekker op en bekijken het voorbijwandelende publiek.
We hebben een dagkaart voor het OV en nemen de bus downtown. We willen eigenlijk even bij de Tourist Information kijken, maar komen bij het water. We zien de watervliegtuigjes en we boeken een rondvlucht, we kunnen al om 11 uur terecht, het is 10 over 10, we krijgen koffie en kijken naar het opstijgen en landen van de vliegtuigjes.
Het is een heuse luchtvaartmaatschappij, ze verzorgen regionale vluchten, maar ook rondvluchten, wij boeken er een van 20 minuten, plus 10 minuten taxien over het water.
Rond 11 uur wordt omgeroepen dat we naar Gate 2 moeten, er zijn ook maar twee gates, en het zijn ook echt ijzeren hekken die leiden tot de steigers. We gaan met 9 man het vliegtuig in, de piloot stelt zich voor, vertelt waar de exits zijn. “I am gonna fly high, and will do some low flying.”
We vertrekken, het gaat allemaal rustiger dan gedacht. We vliegen over de brug waar ik vanochtend nog onderdoor liep en doen een rondje rond Bowen Island. Veel vrijstaande huizen met zwembaden, baaitjes, aanlegsteigers. Boven zee is het rustig, boven land een beetje bumpy, het is een geweldige ervaring, we komen ogen tekort en fotograferen zoveel mogelijk. Op een gegeven moment gaat hij laag vliegen, ik hoop steeds dat ie niet met zijn vleugel het water raakt, maar het vertekent natuurlijk, de afstanden lijken kleiner. Op het laatst vliegt hij gewoon over Vancouver, je zou verwachten dat dat niet mag, maar het is geen probleem. Landen gaat ook soepel, en ineens staan we weer op de steiger.
Bij de Tourist Information treffen we een uiterst vriendelijke man die ons een stadskaart geeft. Het valt ons op dat iedereen hier erg vriendelijk en beleefd is, zeker ook in de horeca.
We lopen gewoon ergens naartoe en komen in Chinatown terecht veel winkels met etenswaren, noten, maar ook gedroogde vis en garnalen, liggen gewoon buiten in de zon, echt fris ruikt dat niet.
Iets ten noorden van de hoek van de Columbia street en de Keefer street lopen we een juweel van een Chinees parkje in, mooi aangelegd met onder andere een vijver met Koi karpers.
We doen even een rondje met het OV, al dat wandelen is vermoeiend. Sowieso valt het op dat het percentage Aziaten erg hoog is in Vancouver, in de bus stappen veel hoogbejaarde chinezen in, iedereen gaat staan, wij dus ook maar, zodat de bejaarden kunnen zitten, de buschauffeur is chagerijnig en trekt af en toe hard op, soms sneuvelt er bijna een chinees.
We gaan met de skytrain terug.
We zoeken en vinden een usb poortje die in de sigaretteaansteker in de auto past voor Merel, en een rugzakje voor mij, afgeprijsd, 11 euro.
Tegen vieren komen we een onweerstaanbaar terras tegen, we zijn wel toe aan een biertje. Zelf neem ik enkele Guinness (zwaai naar Giovanni), Merel enkele lokale pilzen. Uiteindelijk bevalt het zo goed dat we er ook meteen maar eten, rijst met kokos, curry, vis en sperciebonen, het smaakt erg goed, en de bediening legt ons niet alleen in de watten, ze hebben ook allemaal een heel prettig voorkomen.
23 Juli 2013 - 15:26
Toos Oostrum:
Hoi Hans en Merel,
wat een bofkonnten zijn jullie dat je van al dat moois mag en kan genieten. de foto's zijn schitterend vooral die van de baai. iets voor in mijn 2e leven??!!!!
Hier is het bloedheet en ik hou mij kalm. Therapie is aangepast vanwege de warmte en de pijn.
Ik blijf jullie volgen, geniet er van, groetjes Toos